.

.
Τα Νέα του Ν.Πέλλης και της Αλμωπίας

Δύο αλλαγές ζητά η διοίκηση της ΔΕΗ, που εφόσον γίνουν δεκτές θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση μειώσεων στα τιμολόγιά της

Δύο αλλαγές που εφόσον γίνουν δεκτές θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, φέρεται να έχει ζητήσει η Επιχείρηση, σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση εκπτώσεων κατά 15% από τους λογαριασμούς του Ιουλίου, ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από τον ανταγωνισμό των ιδιωτών προμηθευτών.


Ποιες είναι αυτές οι δύο αλλαγές για τις οποίες πιέζει η ΔΕΗ αφού εκτιμά ότι συνεπάγονται μειώσεις στα δικά της κοστολόγια, αλλά θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές;

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το capital.gr το πρώτο αίτημα κατατέθηκε παράλληλα με την ανακοίνωση της μείωσης των τιμολογίων από τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη,(στις αρχές του προηγούμενου μήνα) ο οποίος ζήτησε την κατάργηση του τέλους λιγνίτη που πληρώνει σήμερα η εταιρεία. Το τέλος αυτό, όμως, κατευθύνεται ως πόρος για να καλυφθεί μέρος των αναγκών για την αποπληρωμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΔΕΗ τότε δημιουργείται ένα κενό της τάξης των 40 με 45 εκατ. ευρώ ετησίως στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ που διατηρεί ο λειτουργός της αγοράς ΛΑΓΗΕ. Με δεδομένη την αυστηρή επιτήρηση που έχει επιβληθεί από τους δανειστές ώστε ο συγκεκριμένος λογαριασμός να μην επανέλθει σε τροχιά ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων, τότε αυτά τα 40 -45 εκατ. ευρώ θα πρέπει να ανακτηθούν από τους καταναλωτές, με ισόποση αύξηση του τέλους ΕΤΜΕΑΡ.

Δεν είναι όμως μόνο η κατάργηση του τέλους λιγνίτη. Η ΔΕΗ είχε καταθέσει από πέρυσι και επανήλθε πρόσφατα μέσω αρθρογραφίας του αντιπροέδρου της, αίτημα ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει να της χορηγηθεί καθεστώς εξαίρεσης, ώστε να επιτραπεί να δοθούν σε ηλεκτροπαραγωγούς δωρεάν δικαιώματα ρύπων. Η εξαίρεση αυτή έχει δοθεί και εγκριθεί για χώρες που το ΑΕΠ τους είναι κάτω από το 60% του κοινοτικού μέσου όρου.

Ωστόσο, συνεχίζει το ρεπορτάζ του capital, οι όροι που συνοδεύουν το σύστημα για την επόμενη χρονική περίοδο (2021 – 2030) καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολο το όφελος για τη ΔΕΗ, αφού προβλέπεται ότι για την κατανομή των δωρεάν δικαιωμάτων γίνεται διαγωνισμός και τα δικαιώματα χορηγούνται στην εταιρεία που θα παρουσιάσει το πιο αποδοτικό έργο πράσινης ενέργειας, που θα χρηματοδοτηθεί από το όφελος που θα προκύψει από τα δωρεάν δικαιώματα ρύπων. Και όχι μόνο αυτό, βάσει κοινοτικών κανονισμών δε θα χορηγηθούν νέα δωρεάν δικαιώματα, αλλά οι ηλεκτροπαραγωγοί αυτοί θα πάρουν δικαιώματα από την υφιστάμενη εθνική κατανομή. Τι σημαίνει αυτό; Σήμερα τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων κατευθύνονται επίσης στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ σε ποσοστό 60% που σημαίνει ότι δημιουργείται μια επιπλέον τρύπα άνω των 100 -110 εκατομμυρίων ευρώ που επίσης θα πρέπει να καλυφθεί από τους καταναλωτές και την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.

Με απλά λόγια η ΔΕΗ έχει καταθέσει δύο προτάσεις, που συνεπάγονται αύξηση στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ και εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών κατά 140 -155 εκατ. ευρώ.

Πολύ περισσότερο δηλαδή από το μικρό κόστος που ανέλαβε η ΔΕΗ από τη μείωση των τιμολογίων της κατά 15%, κατά δήλωση του ίδιου του επικεφαλής της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκη.

http://www.protothema.gr/economy/article/593546/dei-prota-anakoinose-meioseis-kai-tora-zita-auxiseis-apo-tin-piso-porta/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το sosandra News.
- Το sosandraNews διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Το sosandraNews δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το sosandraNews.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του sosandraNews.

 
Top