.

.
Τα Νέα του Ν.Πέλλης και της Αλμωπίας

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Αν ένα θεωρείται βέβαιο στην οικονομία και ειδικότερα στα δημοσιονομικά της χώρας είναι η έλευση του "κόφτη" από τον ερχόμενο Απρίλιο αφού ο τομέας συλλογής εσόδων θυμίζει πλέον Τιτανικό.
 
Στα 90 δισ. ευρώ είναι σήμερα οι ανείσπρακτες οφειλές σύμφωνα με διαβεβαιώσεις των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών και θα φτάσουν τα 95 δισ. μέχρι το τέλος της χρονιάς!
 
Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτοί οι φόροι ΔΕΝ εισπράττονται γιατί δεν υπάρχει χρήμα. Τόσο απλά...!
 
Μισθωτοί και συνταξιούχοι βάσει του Τεχνικού Μνημονίου Συνεργασίας που συνοδεύει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα χρειαστεί να πληρώσουν έως και το 60% της «ζημιάς», βάσει των απαιτήσεων των δανειστών που απομυζούν ότι έχει απομείνει από την ελληνική οικονομία
 
Συγκεκριμένα, οι περικοπές των δαπανών που ορίζει το μνημόνιο, σε περίπτωση απόκλισης του ελλείμματος από τους στόχους θα φτάσουν έως και το 2% του ΑΕΠ ή στα 3,5 δισ. ευρώ.
 
Η περικοπές θα προέρχονται κατά 15% από συντάξεις, κατά 45% από μισθούς και αποδοχές και κατά 19,3% από καταναλωτικές δαπάνες.
 
Από εκεί και μετά, δηλαδή από τον ερχόμενο Απρίλιο και μετά αναμένονται και πολιτικές εξελίξεις, καθώς καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αντέξει αυτό που έρχεται. Και αν το καλοκαίρι, κουτσά-στραβά" περάσει, το φθινόπωρο του 2017 φαντάζει ως μια "τέλεια εποχή για εκλογές"...
 
Πέρα από τον «κόφτη» το έγγραφο περιλαμβάνει αναλυτικά τις ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο νέο υπερ-ταμείο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, ενώ ορίζεται αυστηρότερο πλαίσιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
 
Τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 5,5 δισ. ευρώ και με τον νέο μηχανισμό του μνημονίου δεν θα γίνεται η αποπληρωμή αν δεν εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τους θεσμούς.
 
Ακόμα και αν κάποιος έχει απόλυτα εξυπηρετούμενη ρύθμιση στην εφορία, το κράτος θα ρίχνει στην ρύθμιση αυτά που του χρωστά και θα του αποδίδει αυτά που θα περισσέψουν, αν περισσέψουν...
 
Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση προβλέπει 1,8 δισ. ευρώ που θα διανεμηθεί με ρυθμό 500-800 εκατ. ευρώ τον μήνα, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ήδη εκδώσει εγκύκλιο προς τους αρμόδιους φορείς.
 
Ειδική μνεία στο έγγραφο γίνεται για την εξαίρεση του οικονομικού αντίκτυπου της προσφυγικής κρίσης. Συγκεκριμένα, εξαιρούνται από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων δαπάνες για το προσφυγικό, που δεν καλύπτουν τα κονδύλια της Ε.Ε., έως και 0,2% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 350 εκατ. ευρώ.
.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το sosandra News.
- Το sosandraNews διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Το sosandraNews δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το sosandraNews.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του sosandraNews.

 
Top