.

.
Τα Νέα του Ν.Πέλλης και της Αλμωπίας

Latin στην Τεχνόπολη και πλακιώτικη Αποκριά με μουσικά όργανα στο Σταθμό Μετρό «Ακρόπολη» - Εναλλακτική βραδιά με πλούσιο μπουφέ στο Μουσείο Ακρόπολης

Παρά την οικονομική κρίση και φέτος ο Έλληνας θα τιμήσει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη των αιώνων. Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου εικάζεται ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού και στις ημέρες μας αποτελεί μια παράδοση που τηρείται σε κάθε οικογένεια.

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Την ημέρα αυτή παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, εν όψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής κι έτσι και αυτή τη χρονιά η πρωτεύουσα, αλλά και όλη η Ελλάδα αναμένεται να τηρήσει το έθιμο και να γεμίσει... τσίκνα.

Τσικνοπέμπτη στην Αθήνα

Την Τσικνοπέμπτη στην Αθήνα η γιορτή ξεκινά από τις 10 το πρωί στην Πλατεία Χελντράιχ, ενώ στις 12 το μεσημέρι ο Λάκης Χαλκιάς και το συγκρότημά του σας περιμένουν στη Βαρβάκειο Αγορά.

Στις 18:00 η Big Band του Δήμου Αθηναίων goes latin θα είναι στην Τεχνόπολη, ενώ στις 18:30 οι Αθηναίοι δίνουν ραντεβού στο Σταθμό Μετρό «Ακρόπολη» για να αναβιώσουν την πλακιώτικη αποκριά με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Μορφές Έκφρασης» στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Παράλληλα, ο δήμος Αθηναίων ξεκινά από τις 3 Μαρτίου το αποκριάτικο πρόγραμμά του με χαιρετισμό που θα απευθύνει στις 18:00 στο Σύνταγμα ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός. Οι αποκριάτικες δράσεις «Μια μικρή Ελλάδα στην Αθήνα» φέρνουν στο κέντρο της πόλης δέκα περιφέρειες της χώρας, που μας συστήνουν τα πιο αντιπροσωπευτικά ήθη και αποκριάτικα έθιμά τους, μαζί με τοπικούς μεζέδες, χορούς και τραγούδια.

Οι περιφέρειες που θα συμμετάσχουν είναι οι εξής: Θεσσαλίας, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Και οι δέκα περιφέρειες θα προβάλλουν τα διασημότερα καρναβάλια τους, μέχρι και τις 6 Μαρτίου, μέσω των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν περίπτερα, όπου η κάθε περιφέρεια θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει τοπικά προϊόντα και γευστικά εδέσματα στους επισκέπτες, τσίπουρα και κρασιά.

Από την πλατεία Συντάγματος θα παρελάσουν μεταξύ άλλων, το περίφημο γαϊτανάκι της Θεσσαλίας, το δρώμενο με τους φανούς στης Δυτικής Μακεδονίας. Το Θρακιώτικο έθιμο του Μπέη, χοροί και μαντινάδες της Κρήτης.  Για την εκδήλωση αυτή ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στο πλαίσιο των Αποκριάτικων εκδηλώσεών τους, συνεργάζονται με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και το Γραφείο Ισότητας των Φύλων της ΕΝ.ΠΕ..

Τσικνοπέμπτη στο Μουσείο Ακρόπολης

Ανοιχτό για μια ξεχωριστή βραδιά Τσικνοπέμπτης με πλούσιο μπουφέ, λαχταριστά ορεκτικά, φρέσκιες σαλάτες, ποικιλίες κρεατικών και σπιτικών γλυκών θα είναι αύριο το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Τη βραδιά αυτή θα συνοδεύσει το νεοσύστατο μουσικό σύνολο που αποτελείται από τρεις γνωστούς μουσικούς της Αθηναϊκής τζαζ σκηνής, την Ελισάβετ Μητσού στην κιθάρα, τον Παντελή Μπενετάτο στο πιάνο και τον Χάρη Πανταζή στο κοντραμπάσο.

Πληροφορίες: Στο Μουσείο Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15). Τηλ.: 210 9000915. Ώρες: 20:00-00:00.


Τσικνοπέμπτη στην αίθουσα «Etal Club»

Την Τσικνοπέμπτη, ακόμη, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη προσκαλεί τα μέλη του, τους μαθητές που παρακολουθούν τα μαθήματα λαϊκών οργάνων και τραγουδιού, καθώς και τους φίλους τους σ' ένα παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι. Τον τόνο θα δώσει η κομπανία του Δημήτρη Κώτσικα μ' ένα γιορταστικό ρεπερτόριο απ' όλη την Ελλάδα, καθώς και με τ' απαραίτητα σατιρικά και «αθυρόστομα» τραγούδια της ελληνικής Αποκριάς.

Από κοντά και η ορχήστρα των μαθητών του Συλλόγου και εκλεκτοί καλεσμένοι-έκπληξη. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να έρθουν μασκαρεμένοι και να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό για την πιο πρωτότυπη μεταμφίεση.

Πληροφορίες: Στο «Etal Club» (Λεωφ. Βουλιαγμένης 120, Αργυρούπολη). Τηλ.: 6972715275. Εισιτ.: 20 ευρώ.

«Κοζανίτικη» Αποκριά στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Αναβίωση της παραδοσιακής αποκριάς, θα πραγματοποιήσει την Τσικνοπέμπτη (3 Μαρτίου) στις 19.30, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στην Πλατεία Ιμίων (Κεντρική Πλατεία Δ.Ε. Βούλας), με ζωντανή μουσική, ορχήστρα με χάλκινα, σκωπτικούς χορούς, δρώμενα, τραγούδι και άφθονο κρασί.

Ο θίασος (ορχήστρα και μεταμφιεσμένοι τραγόμορφοι, κουδουνάτοι) θα ξεκινήσει από το κατάστημα «ΑΒ Βασιλόπουλος», στην Βασ. Παύλου στις 19.00 και θα κατευθυνθεί, χορεύοντας δρομικούς χορούς προς την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Στον Άγιο Ιωάννη, ο θίασος θα περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο και θα κατευθυνθεί προς το χώρο της εκδήλωσης. Εκεί θα γίνει αναπαράσταση της παραδοσιακής αποκριάς με σκωπτικούς χορούς, το έθιμο της χάσκας, το γαϊτανάκι και το βασικό χαρακτηριστικό της Κοζανίτικης αποκριάς, τα «άσεμνα» δίστιχα.

Ο κόσμος θα κληθεί να φτιάξει τα δικά του δίστιχα και να τα μοιραστεί με το κοινό. Θα ακολουθήσει γλέντι και χορός με την ορχήστρα «Bronza Banda» και προσφορά κρασιού.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, (ΟΑΠΠΑ) με την εθελοντική συμμετοχή του Λαογραφικού Ομίλου Βάρης, «Σεμέλη» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών, «Απολλωνία». Την επιστημονική επιμέλεια της εκδήλωσης, έχει η παιδαγωγός-λαογράφος κ. Βάνα Σαλταπίδα.

http://www.protothema.gr/greece/article/557990/pou-na-pate-gia-tin-tsiknopebti/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το sosandra News.
- Το sosandraNews διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Το sosandraNews δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το sosandraNews.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του sosandraNews.

 
Top