.

.
Τα Νέα του Ν.Πέλλης και της Αλμωπίας

Φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, προκειμένου να κλείσει η δημοσιονομική τρύπα και να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές έχει σκοπό να βάλει η κυβέρνηση. 
Πρόκειται για μία παλαιότερη πρόταση με την οποία θα επιβάλλεται ειδικό τέλος 1 τοις χιλοίς στις τραπεζικές συναλλαγές ωστόσο, με γνώμονα να μην πληγούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, η κυβέρνηση στο σχέδιο θέλει να εξαιρέσει από το ειδικό τέλος διάφορα είδη συναλλαγών, όπως, κινήσεις που γίνονται στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης (ΑΤΜ), καθώς και συναλλαγές έως 500 ευρώ.
Ανασταλτικός παράγοντας για τη μη εφαρμογή του μέτρου είναι το αντικίνητρο που θα δημιουργήσει στους χρήστες τραπεζικών καρτών.
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο για φόρο 0,01% τότε τα έσοδα μπορούν να φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει και η σκέψη για φόρο 2 τοις χιλίοις κάτι που θα απέφερε έσοδα έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως αφού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές ξεπερνούν τα 350 δισ. ευρώ.
Τον Δεκέμβριο, που είχε προκύψει ξανά το θέμα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ, εφόσον μελετηθεί σωστά, όπως είπε.
"Εμείς προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα, οι οποίες θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης. Οι επιλογές είναι περιορισμένες. Πιθανόν μία εκδοχή φόρου επί συναλλαγών, εάν είναι μελετημένη, δεν μπορώ να την αποκλείσω" τόνισε ο κ. Σταθάκης.
Και συνέχισε: "Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για τις μεγάλες συναλλαγές υπάρχει κάποιος τέτοιος φόρος. Πριν αφορίσουμε ή επικροτήσουμε, αρκεί να είναι σωστά μελετημένη οποιαδήποτε κίνηση. Είμαι σαφής: Εάν γίνει".
Οι υποστηρικτές του σχεδίου λένε ότι το τέλος αυτό δεν θα επιβαρύνει σημαντικά κάθε έναν πολίτη, αλλά θα έχει συνολικά ετήσια έσοδα για το κράτος, κι έτσι θα αποφευχθούν μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις ή άλλα μέτρα.
Για παράδειγμα, με φόρο ένα τοις χιλίοις, αν κάποιος πληρώνει μέσω τράπεζας ενοίκιο 500 ευρώ τότε το ειδικό τέλος θα ήταν 0,5 ευρώ ή 50 σεντς, γεγονός που εκτιμάται ότι δεν θα επιβαρύνει την αγορά.
Σε πληρωμή ενός λογαριασμού της ΔΕΗ 200 ευρώ η επιβάρυνση θα ήταν 20 λεπτά ενώ για την μεταφορά ποσού 2000 ευρώ η επιβάρυνση θα ήταν 2 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση το μέτρο θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την πολιτική των τραπεζών και με μειώσεις σε κάποιες προμήθειες, θέμα που έχει αναδειχθεί πολλές φορές, μετά την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

http://www.briefingnews.gr/oikonomia/erhetai-haratsi-stis-trapezikes-synallages

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το sosandra News.
- Το sosandraNews διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Το sosandraNews δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το sosandraNews.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του sosandraNews.

 
Top