.

.
Τα Νέα του Ν.Πέλλης και της Αλμωπίας

Αντιμέτωπη με μια καλπάζουσα αποδάσωση, σχεδιασμένη και παράνομη, η Αλβανία απαγόρευσε για δέκα χρόνια τη βιομηχανική δασική εκμετάλλευση ώστε να αποφύγει μια "οικολογική καταστροφή".
Ένας νόμος που επιβάλλει μορατόριο δέκα ετών στη χορήγηση αδειών εκχέρσωσης για βιομηχανικούς σκοπούς υιοθετήθηκε με 101 ψήφους από το 140μελές αλβανικό κοινοβούλιο.
"Η Αλβανία αντιμετωπίζει μια οικολογική καταστροφή και είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε δραστικά μέτρα κατά της δασικής εκμετάλλευσης για βιομηχανικούς σκοπούς και του εμπορίου που συνδέεται μ' αυτή", δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο αλβανός υπουργός Περιβάλλοντος Λεφτέρ Κόκα.
Η νέα νομοθεσία προβλέπει ποινές έως κάθειρξη δέκα ετών για οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.
Τα δάση κάλυπταν το 51% του αλβανικού εδάφους πριν από το 1990, σε σύγκριση με 25% σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Μόνο κατά την περίοδο από το 2007 έως το 2013, περισσότερο από το 17% των δασών της χώρας καταστράφηκε εξαιτίας της εκχέρσωσης ή των εμπρησμών, διευκρίνισε ο Κόκα.
Η παράνομη αποδάσωση γίνεται σε έκταση δεκαπλάσια σε σχέση με τη σχεδιασμένη αποδάσωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και έχει μάλιστα προκαλέσει μεγάλες ζημιές στο εθνικό πάρκο του Λούρε, ένα από τα φυσικά κοσμήματα των Βαλκανίων.
"Οι εντατικές εγκληματικές δραστηριότητες, που διεξάγονται σε αγαστή συνεργασία με δομές που υποτίθεται ότι προστατεύουν τα δάση, ευθύνονται για την καταστροφή τους", τόνισε εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό ο πρωθυπουργός Εντί Ράμα.
Ειδικοί για το περιβάλλον εξέφρασαν την ανησυχία τους για την καταστροφή των δασών στις κοίτες ποταμών, προειδοποιώντας για τους κινδύνους να σημειωθούν πλημμύρες και για τις συνέπειές τους για τη χώρα.
Ο νόμος που υιοθετήθηκε απαγορεύει εξάλλου την εκμετάλλευση του ξύλου και όλων των προϊόντων που προέρχονται απ' αυτό. Το ξύλο θα μπορεί στο εξής να χρησιμοποιείται για την οικιακή θέρμανση, αλλά δεν θα μπορεί να κόβεται χωρίς άδεια.

http://www.news.gr/perivallon/planhths-gh/article/253864/alvania-stop-gia-10-hronia-sth-dasikh-ekmetallefs.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το sosandra News.
- Το sosandraNews διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Το sosandraNews δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το sosandraNews.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του sosandraNews.

 
Top