.

.
Τα Νέα του Ν.Πέλλης και της Αλμωπίας


Πεδίο μάχης έγινε χθες η Θεσσαλονίκη με αφορμή την προγραμματισμένη τελετή εγκαινίων της
26ης Agrotica. Αγρότες από τα γύρω μπλόκα έδωσαν ραντεβού στα εγκαίνια της έκθεσης η οποία και ματαιώθηκε λόγω των επεισοδίων μεταξύ ΜΑΤ και συγκεντρωμένων αφού επιστρατεύθηκαν τρακτέρ, σκιάχτρα ακόμα και... φέρετρο με τον Τσίπρα!


Το απόγευμα και ενώ πλησίαζε η ώρα των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica τα πνεύματα «ηλεκτρίστηκαν» όταν οι διαδηλωτές ζήτησαν να μην γίνουν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου τα εγκαίνια της έκθεσης.
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να μην επιτρέψουν στους αγρότες να μπουν μέσα στο χώρο.
Μετά τις 17:00 το απόγευμα ανακοινώθηκε στους αγρότες ότι τελικά ο Υπουργός δεν θα εγκαινιάσει την έκθεση.
Τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί να τελεστούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου, με προσκεκλημένους περισσότερα από 1.000 άτομα στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, στο οποίο υπάρχει πρόσβαση από τρεις πλευρές.
Πάνω από 150 τρακτέρ, και πάνω από 100 καΐκια, που έδεσαν νωρίς το μεσημέρι στον Θερμαϊκό κόλπο .
Μάλιστα, επιστράτευσαν μέχρι και σκιάχτρα που έχουν στα χωράφια γράφοντας το μήνυμα «Δεν θα γίνουμε σκιάχτρα στην γη μας».
Οι αγρότες κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου ανάρτησαν πανό που έγραφαν «Μας στέλνετε στην Βουλγαρία», ενώ κάποιοι κόλλησαν και πωλητήρια στα τρακτέρ του ανέφεραν ως αιτία πώλησης της «φορολεηλασία».
Στο μεταξύ τα μπλόκα που έχουν αποκόψει το εθνικό οδικό δίκτυο σε πολλά σημεία της χώρας συνεχίζονται και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Οι δρόμοι κλείνουν για περισσότερες από δυο ώρες κάθε ημέρα και πλέον τα μπλόκα φθάνουν ακόμα και τις πέντε ώρες στην περιοχή των Τεμπών και την Εγνατία Οδό.
Αποστόλου: Προβοκατόρικες δυνάμεις της Δεξιάς και Ακροδεξιάς που υποκινούν τις συγκρούσεις
Νέα έκκληση σε διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κάνοντας ωστόσο λόγο για «προβοκατόρικες δυνάμεις της Δεξιάς και Ακροδεξιάς που υποκινούν τις συγκρούσεις» μετά τα επεισόδια που ματαίωσαν το άνοιγμα της έκθεσης Agrotica.
«Μετά την άρνηση στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουμε τώρα, δυστυχώς, μια κλιμάκωση της έντασης.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA, μιας γιορτής για την πόλη και τον αγροτικό κόσμο, εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών.
Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς.
Προσωπικά, μετά από την ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΘ με την οποία ματαιώνει την τελετή των εγκαινίων, αλλά και μετά από σχετική παράκληση του Δημάρχου κ. Μπουτάρη, θα αποφύγω κινήσεις που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην πόλη που μας φιλοξενεί.
Πρέπει όμως όλοι πλέον να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Τα κόμματα, οι θεσμικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι.
Εμείς ενημερώσαμε τη Βουλή για τις θέσεις μας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις, όχι μόνον για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά λύσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
Θέλω να συγχαρώ τη Διοίκηση της ΔΕΘ για την οργάνωση και τους εκθέτες για τη συμμετοχή τους.
Η συγκυρία είναι ιστορική για τον αγροτικό χώρο: Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και ότι οι προοπτικές είναι ευνοϊκές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η περίοδος 2014- 2015 ήταν η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια που είχαμε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα. Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων επίσης αυξήθηκαν.
Υπάρχει ζωντάνια στον αγροτικό χώρο και άρα πεδίο για αναπτυξιακή πορεία.
Έχουμε πόρους – μπροστά μας είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης… Έχουμε πολιτικό σχέδιο… κυρίως όμως έχουμε τους ανθρώπους που θέλουμε να το υπηρετήσουν, τους αγρότες αλλά και τους επιχειρηματίες, όπως αυτοί που συμμετέχουν στην AGROTICA και στηρίζουν το χώρο.
Ο λαός, με την ψήφο του μας έδωσε την εντολή να οδηγήσουμε τη χώρα στο δύσκολο αλλά ελπιδοφόρο δρόμο που μπορεί να ανοιχτεί μπροστά μας.
Γνωρίζουμε ότι έχουμε να δώσουμε πολλές και δύσκολες μάχες. Όμως για μας μεγαλύτερη είναι αυτή της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην οποία ο αγροτικός χώρος έχει πρωτεύουσα θέση. Αυτή τη μάχη καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί».
Ο «χάρτης» των μπλόκων
Σε 14 σημεία σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο συνεχίζουν να βρίσκονται οι αγρότες προχωρώντας σε καθημερινή βάση σε πολύωρο αποκλεισμό της κυκλοφορίας
Από σήμερα οι αγρότες επιστρέφουν κανονικά στα μπλόκα με τους γνωστούς αποκλεισμούς δρόμων από 12:00-14:00 και 18:00-21:00, ωστόσο υπάρχουν μπλόκα που διαφοροποιούνται.
Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο Μπλόκο Κεφαλόβρυσου σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεων και τον προγραμματισμό των δράσεων και αποφασίστηκε μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής για την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου να πραγματοποιηθεί 17:00 έως 22:00.
Ο δρόμος στα Τέμπη σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες θα κλείσει από τις 12:00 ως τις 18:00, ενώ για μια ώρα θα κλείσει και η συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου στη διασταύρωση προς αεροδρόμιο, αποκλείοντας την πρόσβαση προς το Ελευθέριος Βενιζέλος.
Μπλόκο έχει στηθεί από το βράδυ της Τετάρτης και στην Αττική στον κόμβο του αεροδρομίου στα Μεσόγεια. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Μεσογείων αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια αλλαγής τόσο του ασφαλιστικού όσο και του φορολογικού νόμου που αφορά στους αγρότες.
Στην Πελοπόννησο τα δυο κύρια μπλόκα βρίσκονται στο Αίγιο και τον Ισθμό της Κορίνθου. Στη Βοιωτία στην περιοχή του Κάστρου και της Αμφίκλειας, στη Θεσσαλία το βασικό μπλόκο είναι στην κοιλάδα των Τεμπών, ενώ πιο ψηλά προς την Θεσσαλονίκη φραγμοί έχουν στηθεί στην Κατερίνη, στην Εγνατία στο ύψος του κόμβου Νησελίου.
Στη δυτική Μακεδονία αγρότες έχουν μπλοκάρει το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν μπλόκα στον κόμβο του αεροδρομίου και στα διόδια των Μαλγάρων.
Σήμερα προχωρούν κανονικά στους αποκλεισμούς δρόμων που εξήγγειλαν στη συνάντηση Σίνδου οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα, δηλαδή 12-14.00 το μεσημέρι και 18.00-21.00 το βράδυ, ενώ θα γίνουν και οι γενικές συνελεύσεις των μπλόκων, με σαφή πρόθεση και κατεύθυνση την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι σε ορισμένα σημεία διαφόρων νομών, τα μπλόκα διατηρούν πιο μετριοπαθή στάση, αφού όπως επανειλημμένα έχουν τονίσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ “δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κυκλοφοριακό κομφούζιο και να έρθουμε αντιμέτωποι με την κοινωνία”.
Τονίζεται ότι στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου οι αγρότες προχωρούν σε πολύωρους αποκλεισμούς, άνω των έξι ωρών, που συνήθως ξεκινούν στις 13.00 το μεσημέρι. Επισημαίνεται ότι από την προαναφερόμενη ημερομηνία δεν επιτρέπουν την είσοδο στις νταλίκες, ωστόσο από νωρίς το απόγευμα, πριν βραδιάσει περνούν κανονικά επί ελληνικού εδάφους ΙΧ οχήματα, στα οποία επιβαίνουν και παιδιά. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσουν και σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους περαιτέρω.http://www.briefingnews.gr/ellada/dexioys-kai-akrodexioys-vlepei-pali-o-apostoloy-piso-apo-tin-aganaktisi-ton-agroton

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το sosandra News.
- Το sosandraNews διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Το sosandraNews δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το sosandraNews.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του sosandraNews.

 
Top