.

.
Τα Νέα του Ν.Πέλλης και της Αλμωπίας

 - Λουκέτα και σε καλές «πιάτσες»

Κατεβασμένα ρολά, άδεια ψυγεία και κενά ράφια συνθέτουν το
σκηνικό της κρίσης στα περίπτερα της Αθήνας, τα οποία βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο με τους ιδιοκτήτες τους να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις μιας επιχείρησης που κάποτε συντηρούσε δυο ή και περισσότερες οικογένειες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καπνοβιομηχανιών αλλά και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ένας στους τρεις περιπτεράδες έχει αναγκαστεί να κατεβάσει ρολά τους τελευταίους μήνες την ώρα που στις λεγόμενες καλές πιάτσες πληθαίνουν τα κενά κιόσκια.
Στην οδό Πανεπιστημίου, περιπτεράς έκλεισε την επιχείρησή του μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, ενώ στην οδό Φιλελλήνων, ελάχιστα μέτρα από την πλατεία Συντάγματος, κλειστά είναι δυο στα τρία περίπτερα, τα οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια χαρακτηρίζονταν ως «χρυσωρυχεία». Παρόμοια είναι η εικόνα και στις γειτονιές της πρωτεύουσας, ειδικότερα σε περιοχές όπου καταγράφεται υψηλός δείκτης εγκληματικότητας αλλά και μεταναστευτικών ρευμάτων (Αχαρνών-Πατησίων).
«Από το 2010 ένας στους δυο συναδέλφους λείπει», λέει στο newsit.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας, Θεόδωρος Μάλλιος, περιγράφοντας το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί εκατοντάδες άνεργοι που αναζήτησαν εισόδημα από το περίπτερο. «Ακόμη και στο Σύνταγμα τα περίπτερα πλέον αλλάζουν συνέχεια χέρια. Εγκλωβίζονται με χρέη στο περίπτερο και δεν έχουν άλλη λύση από το να κατεβάσουν ρολά», προσθέτει και υπογραμμίζει ότι η πτώση του τζίρου σε είδη καπνού, Τύπο και σοκολάτες είναι κατακόρυφη με τα ψυγεία να κρατάνε ακόμα όσους αντέχουν.
Σύμφωνα με τον κ. Μάλλιο, τη χαριστική βολή στο περίπτερο έδωσε η στροφή του κοινού στα λαθραία τσιγάρα που σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής του δύναμης έκαναν «άχρηστο» το περίπτερο για το μέσο καταναλωτή. Όπως τονίζει ο ίδιος, για να επιβιώσει κάποιος σήμερα στο περίπτερο θα πρέπει να εμπλουτίσει τα ράφια του με νέα προϊόντα, όπως φορτιστές κινητών και διάφορα ψιλικά και εποχιακά είδη, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του καταναλωτή.
«Με το νέο νομικό καθεστώς ο περιπτεράς εκτός από κρέας μπορεί να πουλά τα πάντα, εκεί είναι το μέλλον αν θέλει κάποιος να βγάλει μεροκάματο στο περίπτερο», καταλήγει ο κ. Μάλλιος εξηγώντας πως το κλασικό περίπτερο δεν μπορεί πλέον να βγάλει ούτε τα μισά του έξοδα.
«Πενία τέχνας κατεργάζεται» και ίσως το σύγχρονο περίπτερο να αποτελεί τη μόνη δίοδο ώστε να διασωθεί μια από τις πλέον ιστορικές επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας.
Κώστας Στάμου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το sosandra News.
- Το sosandraNews διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Το sosandraNews δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το sosandraNews.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του sosandraNews.

 
Top