.

.
Τα Νέα του Ν.Πέλλης και της Αλμωπίας

- Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες ζητώντας αλλαγές στο ασφαλιστικό

Πάνω από 15.000 τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε κεντρικά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου
της χώρας με τους χιλιάδες αγρότες που έχουν βγει στους δρόμους να σκληραίνουν σήμερα και μέσα στο Σαββατοκύριακο τη στάση τους, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις σαρωτικές αλλαγές που σχεδιάζει σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Αυτή τη στιγμή τα καταγεγραμμένα μπλόκα είναι 49 στο σύνολο, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να στηθούν και νέα. Το μεγαλύτερο από αυτά με 3.000 τρακτέρ βρίσκεται στη Νίκαια, όπου η Εθνική Οδός έχει ουσιαστικά κλείσει από το μεσημέρι της Πέμπτης, και το μικρότερο με 300 τρακτέρ στο Κιλκίς. Απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθούν ανά περιοχές συμβούλια, όπου οι αγρότες αναμένεται να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους με τη σημαντικότερη αυτών να αποτελεί το οριστικό κλείσιμο κομβικών σημείων στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Κεντρικά σημεία των μπλόκων που έχουν στηθεί είναι τα Τέμπη, το Κάστρο στη Βοιωτία, τα τελωνεία σε Καστανιές και Κήπους, ο Προμαχώνας και τα Φάρσαλα. Την ίδια ώρα αγρότες θα αποκλείσουν επίσης τα Μάλγαρα και τον παράδρομο της Εγνατίας στα Κερδύλλια. Συμβολικούς αποκλεισμούς θα πραγματοποιήσουν σήμερα και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στο Νισέλι Αλεξάνδρειας ενώ για ένα δίωρο θα μείνει κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Έδεσσας στο ύψος της Χαλκηδόνας.

Όπως επισημαίνει σε ιστοσελίδα o γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Στέλιος Βογιατζής, «ένας νέος αγρότης που μπαίνει τώρα στο επάγγελμα εάν έχει ως απολαβές της ενιαίας ενίσχυσης 1.000-1.500 ευρώ και είναι στην κατώτατη τάξη πρέπει να πληρώσει για ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον τα λεφτά αυτά που θα πάρει». «Στο σύνολο με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα πληρώσουμε για εφορία και ασφαλιστικό το 75% του καθαρού μας εισοδήματος. Όταν ένας αγρότης βγάζει 5.000 ευρώ και δώσει τα 4.000 ευρώ σε εφορία κι ασφαλιστικό τι θα του μείνει για να ζήσει; Εμείς δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, σκληραίνοντας μέσα στις επόμενες ημέρες τη στάση μας», επισημαίνει.

«Εάν δεν καταλάβει η κυβέρνηση και δεν αποσύρει αυτά που σχεδιάζει, μέσα στα επόμενα βήματά μας θα είναι να κατέβουμε μαζικά στην Αθήνα μαζί με τα μηχανήματά μας. Σκληραίνουμε σιγά-σιγά τη στάση μας. Καταρχάς θα προχωρήσουν κάποια μπλοκ σε οριστικό κλείσιμο δρόμων. Η κάθοδός μας στην Αθήνα θα είναι το τελειωτικό μας χτύπημα κι εάν δεν τα αποσύρουν θα γυρίσουμε στα μπλόκα. Δε θα σταματήσουμε τον αγώνα μας», τονίζει, ακόμη, ο κ. Βογιατζής.
Σέρρες: Έκαψαν τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και πέταξαν αυγά στα γραφεία των βουλευτών Κόλλια-Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) και Σταμπούλη (ΣΥΡΙΖΑ)
Ένταση επικράτησε λίγο μετά τις 12:00 στις Σέρρες, όταν αγρότες της περιοχής κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία των βουλευτών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) και Αφροδίτη Σταμπούλη (ΣΥΡΙΖΑ). Οι αγρότες ζήτησαν να συναντηθούν μαζί τους, αλλά οι βουλευτές έλειπαν από τα γραφεία τους με αποτέλεσμα να πετάξουν αβγά στην είσοδό τους. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου έβαλαν φωτιά στις σημαίες του κόμματος και στις αφίσες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πετώντας και πάλι αβγά. Μάλιστα, οι αγρότες πήραν μαζί τους και μία ελληνική σημαία την οποία την κρέμασαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό στη θέση που βρισκόταν εκείνη του κόμματος.


«Πετάξαμε αβγά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών και τους είπαμε ότι εάν τολμήσουν να περάσουν αυτά τα μέτρα θα τους εξαφανίσουμε από το νομό Σερρών. Εάν το κάνουν θα είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για τα έκτροπα που θα ακολουθήσουν. Στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ οι τοπικοί μας είπαν ότι είμαστε άδικοι προς την κυβέρνηση. Εκεί τα πράγματα λίγο ξέφυγαν. Κάποιοι αγρότες έβγαλαν τις σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ και τις αφίσες του Τσίπρα και τα πέταξαν στο δρόμο, βάζοντάς τους φωτιά. Πήγαν και έβαλαν ελληνική σημαία και την έβαλαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είχαν ελληνική σημαία και πέταξαν αβγά προς τις πινακίδες του κόμματο», τονίζει σχετικά ο Στέργιος Λίτος, πρόεδρος των αδέσμευτων αγροτικών συλλόγων του νομού Σερρών.

Στο μεταξύ, κλειστός είναι από τις 13:30 ο δρόμος στον Προμαχώνα μέχρι το τελωνείο, ενώ το σημείο θα ανοίξει μετά  τις 16:00. «Ακούσαμε τις δηλώσεις Κατρούγκαλου. Αυτός ο άνθρωπος είναι εκτός πραγματικότητας. Είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συναντηθούμε και με άλλα μπλόκα στην Ελλάδα να συντονίσουμε από κοινού τις κινήσεις μας. Περιμένουμε η κυβέρνηση ή να πάρει πίσω τα μέτρα ή εάν δε μπορεί να παραιτηθεί. Η κυβέρνηση να μην τολμήσει να κατεβάσει το νομοσχέδιο για ασφαλιστικό και φορολογικό. Εάν το κάνει αυτό θα κλείσουν τα σπίτια μας», τονίζει ο κ. Λίτος, επισημαίνοντας πως «θα δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε. Εάν κάνουμε πίσω, καταστρεφόμαστε».
«Αυτό που είπε ο υπουργός ότι από το 2008 έχουμε πάρει όλα τα χρήματα είναι ψέματα. Μας χρωστά πολλά χρήματα η κυβέρνηση. Είμαστε απλήρωτοι εδώ και χρόνια από λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλους. Υπάρχουν πάρα πολλές εκκρεμότητες και βγαίνουν και λένε ψέματα στον ελληνικό λαό, προσπαθώντας να βάλουν απέναντί μας τις άλλες κοινωνικές τάξεις. Πετρέλαια μας χρωστάνε από το 2013. Στο νομό Σερρών πρόπερσι είχαμε ένα τεράστιο χαλάζι και πέρυσι μία καταστροφική πλημμύρα. Δεν έχουμε πάρει ούτε ευρώ για αποζημιώσεις. Τα χρήματα που βγάζουμε δε μας φτάνουν για να ζήσουμε αξιοπρεπώς τις οικογένειές μας. Όλοι χρωστάμε από εδώ και από εκεί. Δεν θα κάνουμε πίσω», υπογραμμίζει ο κ. Λίτος.
«Στη Λάρισα ως νομός οι κινητοποιήσεις μας είναι πολύ δυνατές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία επικοινωνία κοντά στα 35 με 38 μπλόκα σε όλη την Ελλάδα να γίνει ένας συντονισμός, ώστε από Δευτέρα όλα τα μπλόκα να έχουν μία ενιαία φωνή στο ότι πρέπει να αποσυρθούν τα σχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό και να ανοίξει ο διάλογος για το κόστος παραγωγής με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.  Το Σάββατο στα Τέμπη έχουμε μία συνάντηση με αρκετά μπλόκα κι από Δευτέρα θα εντείνουμε την πίεση», τονίζει ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών.

«Σήμερα οι υπουργοί ήταν τραγικοί. Δεν έπεισαν κανέναν. Ο κόσμος που είναι έξω είναι σαλταρισμένος. Οι αγρότες που ζουν από αυτό το επάγγελμα και μόνο είναι 248.000 και 163.000 είναι οι συνταξιούχοι. Το νούμερο που λέει η κυβέρνηση για 1.250.000 είναι όσοι δηλώνουν αγρότες. Ο γιατρός που δηλώνει και στρέμματα, ο δικηγόρος κι άλλοι δεν έχουν καμία δουλειά με εμάς που έχουμε ένα μικρό εισόδημα μόνο από τα αγροτικά. Τα νούμερα που λένε είναι ψεύτικα. Δουλεύουν τον κόσμο στην κυριολεξία», προσθέτει.
«Περιμένουμε τον πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλία. Από Δευτέρα θα αλλάξει το σκηνικό σε όλη την Ελλάδα. Δε θα κλείνουμε και θα ανοίγουμε τους δρόμους. Πρέπει ο πρωθυπουργός να μην αμολάει τους υπουργούς του που κάθε ημέρα αλλάζουν και προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κόσμο. Δε μπορεί να αποδώσει ο αγροτικός κόσμος, όπως και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτά τα νούμερα που θέλουν να εισπράξουν. Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας», επισημαίνει ο κ. Σιδηρόπουλος.


http://www.pronews.gr/portal/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το sosandra News.
- Το sosandraNews διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Το sosandraNews δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το sosandraNews.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του sosandraNews.

 
Top