.

.
Τα Νέα του Ν.Πέλλης και της Αλμωπίας

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν βάλετε τη γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας:
Γαλοπούλες εντατικής εκτροφής VS ελευθέρας βοσκής/βιολογικής εκτροφής
Οι γαλοπούλες εντατικής εκτροφής διατηρούνται στριμωγμένες σε μικρούς κλωβούς, συχνά χωρίς φως, όπου και περνούν τη σύντομη ζωή τους (συνήθως 90 μόλις μέρες) μέχρι τη σφαγή. Οι πτηνοτρόφοι τις παχαίνουν υπερβολικά για να δώσουν περισσότερο κρέας όσο πιο γρήγορα γίνεται κι έτσι αποκτούν αφύσικα ογκώδες στήθος, ενώ συχνά εμφανίζουν προβλήματα υγείας στην καρδιά και τις αρθρώσεις λόγω της απότομης αύξησης βάρους.
Σίγουρα πιο τυχερές αλλά και πιο εκτεθειμένες στα αρπακτικά, οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής βλέπουν το φως του ήλιου και συνεπώς μεγαλώνουν κάτω από πιο φυσιολογικές συνθήκες. Σύμφωνα όμως με τις προδιαγραφές βιολογικής εκτροφής, για να χαρακτηριστούν βιολογικές οι γαλοπούλες θα πρέπει, μεταξύ άλλων, όχι μόνο να έχουν πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους (και να μη διατηρούνται σε κλωβούς) αλλά και να τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές. Όσον αφορά στην ηλικία σφαγής, το κατώτερο όριο για τις βιολογικές γαλοπούλες είναι οι 140 ημέρες.
Οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής/βιολογικής εκτροφής είναι τελικά νοστιμότερες;
Το κρέας τους είναι λιγότερο μαλακό και το βάρος τους μικρότερο (καθότι αναπτύσσονται φυσιολογικά), ενώ η γεύση τους δεν είναι απαραίτητα καλύτερη, όπως πολλοί νομίζουν. Σύμφωνα μάλιστα με τον Tom Copas της αγγλικής Copas Traditional Turkeys Ltd, “οι γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής διαφέρουν λίγο στη μυρωδιά, είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση και τα πόδια τους είναι πιο ανεπτυγμένα γιατί ασκούνται περισσότερο, αλλά προκαλώ τον οποιοδήποτε να διακρίνει διαφορά στη γεύση!”.
Η βιολογική γαλοπούλα είναι ομολογουμένως πιο… τσουχτερή για το πορτοφόλι μας, ξεπερνώντας κατά 30% περίπου την τιμή της γαλοπούλας εντατικής εκτροφής. Και αν περιμένεις ότι η ετικέτα “ελευθέρας βοσκής” πάνω στη γαλοπούλα που θα αγοράσεις εγγυάται καλύτερη γεύση, ενδέχεται να απογοητευτείς. Οι παράγοντες που κάνουν τη (γευστική) διαφορά είναι πολλοί: η ποικιλία της γαλοπούλας (παραδοσιακή, με αργή ανάπτυξη, αντί για τις… παραταϊσμένες της εντατικής εκτροφής), η ηλικία σφαγής (αφού ωριμάσει πλήρως), η διατροφή της, οι συνθήκες διαβίωσής της και, τέλος, το χρονικό διάστημα που παραμένει κρεμασμένη στα κρεοπωλεία.

http://www.briefingnews.gr/mageiriki/ti-prepei-na-gnorizete-prin-agorasete-galopoyla-gia-hristoygenniatiko-trapezi

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το sosandra News.
- Το sosandraNews διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Το sosandraNews δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το sosandraNews.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του sosandraNews.

 
Top