.

.
Τα Νέα του Ν.Πέλλης και της Αλμωπίας


Στην περίπτωση πυρηνικής έκρηξης ή επίθεσης είναι προτιμότερο να ψάξει κάποιος για το ιδανικό καταφύγιο παρά να εισέλθει στο πλησιέστερο κτήριο που θα βρει.Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society και μεταδίδει το econews.gr.

Είναι κοινώς αποδεκτό πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος μετά από μια πυρηνική έκρηξη σε μια μεγάλη πόλη είναι να αναζητήσει καταφύγιο σε κάποιο κτήριο.

Ωστόσο, η ερώτηση ποιο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να κάποιος να παραμείνει εκεί πριν μετακινηθεί σε ένα καλύτερο καταφύγιο περιπλέκει τα πράγματα.

Η ραδιενεργή σκόνη διεισδύει ευκολότερα στα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί από ελαφριά υλικά ή δεν διαθέτουν υπόγειο, γι’ αυτό και τα συγκεκριμένα δεν θεωρούνται κατάλληλα καταφύγια.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που υπολογίζει πότε πρέπει να εγκαταλείψει κανείς ένα ακατάλληλο κτήριο για να αναζητήσει ασφαλέστερο καταφύγιο.

Βάσει των υπολογισμών τους οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν το «ιδανικό» καταφύγιο βρίσκεται σε απόσταση 15 λεπτών, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να παραμείνουν στο αρχικό, ακατάλληλο καταφύγιο για περισσότερο από μισή ώρα μετά την έκρηξη.

Ωστόσο, αν το ιδανικό καταφύγιο απέχει μόλις πέντε λεπτά, είναι καλύτερο να κατευθυνθούν εκεί αμέσως, παραβλέποντας τα μη ασφαλή κτήρια που θα συναντήσουν στη διαδρομή τους.

Η γρήγορη μετάβαση σε κατάλληλο καταφύγιο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να σώσει περίπου 10.000 με 100.000 άτομα από φονική πυρηνική έκρηξη σε μια πόλη.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το μοντέλο τους αναμένεται να βοηθήσει τις Αρχές να αναπτύξουν καλύτερα σχέδια και στρατηγικές για την αντιμετώπιση πυρηνικών εκρήξεων ή επιθέσεων.
http://www.defencenet.gr/defence/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από το sosandra News.
- Το sosandraNews διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρέσει οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.
- Το sosandraNews δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου.
- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το sosandraNews.
- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .
Η συντακτική ομάδα του sosandraNews.

 
Top